
Ben je van plan een hond te kopen en je besluit voor een teefje te gaan moet je er rekening mee houden dat je teef loops wordt.
Teven worden meestal de eerste keer loops tussen de leeftijd van 7 en 15 maanden. Hierbij geldt de regel, hoe kleiner de hond hoe vlugger ze loops wordt, maar hier zijn ook uitzonderingen.
De teven hebben een cyclus van 6 maanden, toch is een cyclus van 9 of 10 maanden geen uitzondering.
Leven er verschillende teven samen dan is het mogelijk dat ze ongeveer tegelijkertijd loops worden.
Hoe herken je de komende loopsheid :
Meestal zal de teef kleine plasje doen, en gaan ze ook vaker plassen. Men ziet ook vaak een verandering in gedrag, ze kunnen slomer worden of juist erg bitcherig, ze gaan minder luisteren en/of worden aanhankelijker naar de baasjes toe
Deze symptonen hoeven niet plaats te vinden, soms merk je het pas als het zover is.
De loopsheid :
De hond verliest bloed, in eerste instantie is dit helderrood van kleur. Het je een hond die zichzelf goed schoonhoud dan zal je dit misschien ook niet merken.
Bij sommige teefjes zal de vulva direct vergroten, bij andere teven gebeurt dit later in de loopsheid.
Van de eerste dag tot ongeveer de 9e dag noemt men Pro-oestrus, in deze dagen is de teef nog niet dekrijp.
Na dag 9 tot 12 wordt het bloeden minder en heeft de teef een wat doorzichtige uitvloeiing, dat is een gevaarlijk moment, dit moment noemt men Oestrus, of de welwillendheid van de teef om zich te laten dekken. (de dekdagen zijn soms erg verschillend)
De eerste dagen zal de teef de reu wegsnauwen maar op de vruchtbare dagen zal ze de reu uitdagen en haar staart opzij doen.
Let wel goed op, als de teef er de kans toe ziet zal ze zelf op zoek gaan naar een geschikte reu, hou haar goed aan de riem en zorg ervoor dat ze de benen niet kan nemen want eens ze aan elkaar “vast” zitten moet je ze gerust laten, je mag ze niet proberen uit elkaar te halen, en dit kan enkele minuten tot zelfs een uur duren.
Is er toch een dekking gebeurt dan hoef je nog niet direkt te panikeren, maak een afspraak met de dierenarts en hij zal de teef een injectie geven die ervoor zorgt dat ze geen pups zal krijgen.
Na de dekrijpheid krijg je de periode die Met-Oestrus heet, de teef kan nog steeds gedekt worden maar er is geen gevaar meer voor bevruchting. De afscheiding is slijmerig tot soms wat donkerrood. Na 3 weken is de loopsheid voorbij. De teef kan dan nog altijd wat lekker ruiken in de ogen van de reu, daarom kan je ze na de loopse periode in het bad doen.
De periode dat de teef haar hormonen in rust zijn noemt men An-Oestrus, dit is de beste periode om een teef te laten steriliseren wanneer je dit wenst.