Visuele communicatie middelen
Vriendelijk gedrag :
Bij vriendelijk gedrag zie je dat de staart niet hoger staat dan neutraal. Het lichaam van de hond beweegt soepel en nooit in een rechte lijn. De oren staan een beetje naar achteren of opzij.
Je zal ook zien dat een vriendelijke hond je nooit recht in de ogen zal kijken, zijn ogen zijn zacht en hebben een speelse uitdrukking.
Bij een begroeting zal hij een frontale confrontatie vermijden, hij komt van opzij om de persoon te begroeten.
De begroeting met een andere hond zal gebeuren met zijwaarts neuscontact waarna hij de genitaliƫn zal besnuffelen en vervolgens zal uitdagen om te spelen.
Bij menselijk contact zal de hond de handen snuffelen en likken. Het kan ook gebeuren dat de hond opspringt, dit om neuscontact te zoeken en de mondhoeken te likken. Dit is een hele normale begroetingsgedrag, hij toont aan dat hij enkele vriendelijke bedoelingen in petto heeft. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je de hond leert dat hij niet tegen de mensen mag opspringen maar dat hij zittend de handen mag besnuffelen.
Onzeker gedrag :
Onzeker gedrag komt voor wanneer de hond niet weet wat er van hem verwacht wordt of wanneer de hond de communicatie moeilijk kan inschatten.
Bij de hond die vriendelijke intenties heeft zal de staart als een propeller ronddraaien. Bij een hond die niet meteen vriendelijk gedrag vertoont zal de staart gelijk en lager dan neutraal staan.
De stand van de oren is ook moeilijk te lezen, ze veranderen constant van positie, van voor, naar opzij, naar achteren.
De hond vertoont conflictsignalen, hij heft de poot, geeuwt, kijkt de andere kant op en hij zal de tong zeer snel in en uit de muil laten komen.
De hond staat onder spanning omdat hij niet goed weet hoe hij op een bepaalde situatie moet reageren.
Als je deze signalen opmerkt is het aan te raden zelf een afwachtende houding aan te nemen zodat de hond de tijd heeft om gepast te reageren. Hou je daar geen rekening mee dat kan het gedrag van de hond omslaan in angst en agressie.
Zeker gedrag :
De houding van de hond is gelijk of hoger dan neutraal. Hij zal je zelfverzekerd begroeten door aan handen en genitale zone te snuffelen.
Hij zal geen enkel teken van onzekerheid of nervositeit tonen. De oren staan naar voor of staan neutraal. Het lichaam is soepel, staart staat hoog of neutraal.
Een zekere hond hoeft geen agressieve hond te zijn, maar moest deze hond agressief gedrag vertonen dan zou hij heel gevaarlijk kunnen zijn.
Angstig gedrag :
Een angstige hond heeft een lage houding.
De staart staat lager dan neutraal, bij grote angst bevindt de staart tussen de poten tot tegen de buik.
De oren staan naar achter gericht en bij grote angst worden de oren volledig tegen het hoofd gedrukt.
Hij zal een gespannen en bedrukte indruk nalaten. Vele mensen spreken hier over onderdanig zijn ten opzichte van iemand, maar dat is niet zo, onderdanig gedrag bestaat niet, het is een gedrag van angst.
De hond vertoont niet steeds hetzelfde gedrag, het gedrag kan in enkele minuten volledig omslaan. Als voorbeeld kan je aanhalen dat een bepaalde hond in aanwezigheid van bepaalde mensen een angstig gedrag vertoont, terwijl hij bij een grotere afstand tussen die mensen en hemzelf een zekere hond is.
Een angstige hond zal ook oogcontact vermijden, hij kijkt weg.
Als hij er de kans zou krijgen zou hij een veiliger plek opzoeken.
Het gevaar bestaat er ook in dat bepaalde mensen de taal van de hond niet begrijpen en in zekere zin medelijden krijgen met deze hond, ze steken hun hand uit, benaderen de hond en kijken hem rechtstreeks aan, dat is eigenlijk verschrikkelijk voor deze hond.
Een angstige hond zal soms plots agressief gedrag gaan vertonen omdat hij ertoe gedwongen wordt. Normaal zal een angstige hond het hazepad kiezen, maar als hij niet meer weg kan dan zal hij agressief gedrag vertonen omdat hij op dat moment geleerd heeft te bijten in plaats van weg te gaan.
Moraal van het verhaal : Zoek nooit contact met een angstige hond maar laat hem zelf naar je toe komen als hij dat zelf zou willen, pas dan mag je hem begroeten.
Dominant gedrag :
Bij dominant gedrag is de houding hoger dan neutraal.
Als de hond een andere hond of mens benadert merk je dat zijn houding hoger wordt, de staart gaat omhoog en de oren worden naar voren gericht.
Hij zal je strak aankijken en het oogcontact is langer dan 2 seconden.
Een dominante hond zal tegen je opspringen om boven u te staan, het is daarbij zijn bedoeling je bewegingsvrijheid tijdelijk te beroven.
Hij zal de controle over je doen en laten even overnemen.
Het omklemmen, bestijgen en rijgedrag zijn ook gedragingen van een hond met de neiging om te domineren.
Een hond leert door ervaring dominant gedrag te vertonen. Een goede fokker zal samen met de teef een structuur brengen en de pups begrenzen in hun gedrag.
Het is daarom ook aan te raden met je pup naar een hondenschool te gaan, in begeleiding van de instructeur zal je leren om dominant gedrag in de toekomst te vermijden.
Let wel : Een dominante hond bestaat niet, maar een hond kan zich wel dominant opstellen ten opzichte van iets of iemand.
Agressief gedrag :
Er bestaat agressief dreiggedrag en agressief bijtgedrag.
Agressief dreiggedrag is dat de hond dreigt met agressiesignalen.
Deze signalen gaan vooraf aan agressief bijtgedrag. De hond zal fixeren, grommen, zijn tanden laten zien en hard blaffen. De hond zal niet overgaan tot bijten wanneer de andere hond reageert met angst en remmingsignalen. Wanneer de hond dreigt en je stopt waar je mee bezig bent dan zal de hond ook stoppen met dreigen. Dus haal dan je handen van de hond weg, stap naar achter, maak een kwartdraai en kijk weg, de hond zal nu niet bijten.
Agressief bijtgedrag bestaat uit bijten, uitvallen en snappen. De hond is op dit ogenblik heel gevaarlijk.
Wanneer dit vaak het gedrag is dat uw hond vertoont is het aan te raden een ervaren iemand erbij te halen die je kan helpen om het agressieve gedrag van je hond onder controle te brengen.