Wat meebrengen ?
1. Geen eten geven :
Een paar uur voor de les geef je je hond geen eten meer, met een lege maag kan je meer bereiken. Een hond die heeft gegeten kan je niet motiveren.
2. Speeltje :
Breng een speeltje mee, bv. een trektouw, stoffen speelgoed, rubber speeltje,… zolang het maar een speeltje is die GEEN geluid maakt.
Zorg ook voor een speeltje die niet in huis rondslingert, een baas-hond speeltje zoals we zeggen. Met dit speeltje zal je spelen als je thuis speelt met de hond of wanneer je speelt met je hond in de hondenschool.
3. Snoepjes :
Onder snoepjes verstaan we hondenkoekjes (geen brokjes die hij krijgt als dagelijks voer). Op de hondenschool gebruiken we vaak frolix, dit heeft een sterkere geur waardoor de honden meer aandacht hebben.
Je kan ook sterkere middelen gebruiken zoals : zwanworstjes, salami, hesp, paté, brood, restje kip, kaas,….
Regelmatig ook eens je beloning aanpassen.
We zorgen steeds dat de beloning sterker is dan de omgevende prikkels.
Tip : Een heuptasje is ideaal tijdens het werken met de hond, je kan je speeltje erin opbergen, en je beloning zit mooi klaar zonder dat je in je zak moet gaan rammelen, dit kost tijd zodat je de kans hebt, omdat je hond langer moet wachten, dat hij beloont wordt voor het verkeerde gedrag.
Of je kan kiezen voor een tasje die je aan een riem bevestigt. (timmermannen gebruiken dit om nagels in op te bergen.)
4. Hondenpoepzakjes :
Zorg voor voldoende poepzakjes. De uitwerpselen van uw hond moeten steeds worden opgeruimd. Kom ook voldoende op tijd zodat je voor de les uw hond uitgebreid kan laten snuffelen op de plasweide zodat hij
zijn behoefte kan doen voor de les. Vuilbakken staan steeds ter beschikking om het zakje in te deponeren.
We vragen ook met aandrang om de hondenpoep op te ruimen langs de straat, laat uw hond ook z’n poot niet opheffen tegen garagepoorten of muren langs de straat.
5. Een correcte halsband :
Hieronder verstaan we een gewone lederen halsband. We leren de honden wandelen aan een gewone halsband, we gebruiken GEEN stropje, geen slipketting of slipketting met pinnen.
Een gentle-leader wordt niet gebruikt, dit is een symptoombestrijder maar het heeft geen oplossing voor het probleem.
6. Leiband :
Gebruik een leiband met een lengte van ongeveer anderhalve meter.
Met een te korte leiband zal, in tegenstelling tot wat men denkt, uw hond minder snel mooi naast u wandelen.
Een metalen leiband wordt soms tijdelijk toegestaan wanneer uw hond teveel in de leiband bijt.
7. Hondenvaccinatieboekje :
Uw hond dient zijn standaard vaccinaties te hebben gekregen, evenals de vaccinatie tegen kennelhoest. Dit boekje dien je voor te leggen bij inschrijving.
8. Drinkfles met bakje :
Op de hondenschool dient iedereen zijn eigen bakje mee te brengen (water te verkrijgen in de kantine), tijdens warme dagen dient de hond te kunnen drinken na de les.
9. Stevig schoeisel :
Schoenen zonder hakken, mooi aangesloten.
10. Kledij :
Korte jas die je goed kan dicht doen zodat de flappen niet constant tegen de hond flapperen. Lange broek.
11. Een goed humeur en geen stress :
Uw stress heeft u over aan uw hond, dus wees tijdens de les altijd rustig. Positief denken is de boodschap.
Ja, aandacht daar draait alles om, geen aandacht voor de persoon die voor je staat ? Tja, dan mis je het verhaal dat die persoon aan het vertellen is. Zo gaat dit ook bij uw hond, geen aandacht van de hond is geen training…
Nou hoe krijg ik zijn aandacht dan met al die honden en prikkels rondom hem ?
Simpel.
Met de juiste motivatie kan je heel veel bereiken.
Zoek uit wat voor uw hond de juiste motivatie is, dit kan spel zijn, frolix, kip, salami, kaas, paté, brood, zwanworstjes,….
Zeker in de hondenschool moet je met iets sterkers voor de dag komen.
Stel je even voor, je gaat ook niet uit werken voor een habbekrats, bij uw hond is dit net hetzelfde, je stelt je hond voor de keuze, even spelen met mijn buurman of het o zo lekkers dat mijn baasje bij heeft, wel zijn keuze zal vlug gemaakt zijn.
Vergeet ook niet vaak te spelen met uw hond, zo bouw je een nauwe band op met je hond, want uw hond, die zal je al vlug een toffe pé vinden, want bij jou is het leuk, dus voor jou zal hij willen werken.
Hou van uw hond, maar hou ook niet teveel van hem, dit is een fout die heel veel mensen maken, het is en het blijft een hond. Een hond dient vaste regels te hebben, dingen die u ergeren moet u zien te voorkomen, of dient u te negeren zodat het gedrag uitdooft.
Beloon uw hond iedere keer hij iets goeds doet, daarom niet altijd met lekkers, een vriendelijke “flinke jongen” zal hij ook leuk vinden.
Kortom, zorg ervoor dat uw hond u op een voetstuk plaatst in plaats van dat u uw hond op een voetstuk plaatst.