Oog verwondingen komen vaak voor naar aanleiding van ongelukken of doordat er vreemde voorwerpen in het oog zijn terechtgekomen, denk maar aan zandkorrels of doorntjes. Pas wel goed op en benader de hond met de nodige voorzorgsmaatregelen want het dier kan veel pijn hebben en anders reageren.
Er bestaan verschillende soorten oogletsels, zoals prolaps van het derde ooglid of sherry-eye, etterig oog, oogbollucatie (oogbol uit de oogkas),…
Kenmerken :
- Het dier knijpt het oog dicht, soms is er een sterke tranenvloed aanwezig
- Het dier probeert het oog te krabben waardoor de letsels soms verergeren
- Soms komt het voor dat de hele oogbol uit de oogkas stulpt, vooral bij hondenrassen met een korte snuit.
Wat moet je doen bij een oogletsels :
- Oogletsels zijn zeer pijnlijk, let op uw eigen veiligheid
- Voorkom beschadiging door krabben of wrijven (kap of handdoek)
- Als je een klein vreemd voorwerp ziet zitten in het bindvlies kun je het voorzichtig proberen te verwijderen (met de punt van een doekje)
- Als het voorwerp in het oog steekt blijf er dan vanaf
- Bij oogbolluxatie, waarbij de oogbol uit de oogkas gevallen is, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan, indien het oog niet binnen de 15 minuten terug in de oogkas geplaatst kan worden, is het oog verloren. Hou het oog vochtig met olie of water, ook tijdens het vervoer. Probeer nooit zelf het oog terug te duwen. Ondersteun eventueel de oogbol om zoveel mogelijk schade aan de oogzenuw te vermijden.
- Wanneer er scheikundige stoffen in het oog terechtgekomen zijn, spoel het oog met veel water en ga naar de dierenarts, neem indien mogelijk het product mee
- Kortom, bij oogletsels zal men altijd eerst bij de dierenarts op bezoek moeten gaan alvorens aan een behandeling te beginnen, gezien de ernst van zelfs hele kleine letsels. Zelfs een klein schrammetje in het hoornvlies kan soms leiden tot ernstige situaties.
Zorg ervoor dat het telefoonnummer van uw dierenarts altijd bij je hebt!!!!