
Een maagtorsie is een acute, levensbedreigende afwijking waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen.
Ophoping van lucht in de maag maakt van de maag een ballen. De maag is een asymmetrische ballon, zodat deze bij een bepaalde vulling om zijn centrale as draait.
Vroeger dacht men dat het werd veroorzaakt door gekke bewegingen van de hond met een volle maag, dit is nu wel achterhaald alhoewel het nooit verstandig is om direct na een stevige maaltijd met uw hond te ravotten.
Door zwelling en door draaiing worden in- en uitgang van de maag afgeknepen en is er zonder drastische hulp geen weg meer terug. De hond raakt in een ernstige shock, uiteindelijk kan de maag scheuren en het arme dier sterft onder enorme pijnen. De draaiing kan variëren van 90° tot 360°.
Een extra complicatie is dat de milt, die aan de maag vastzit, ook meedraait en klem komt te zitten, zwelt en misschien scheurt en de shock en de buikpijn nog eens verergert. Bovendien zal de gezwollen milt de zaak nog eens extra vastzetten.
A. Tekenen van een maagtorsie :
- Het dier is onrustig
- Overmatig speekselen
- Vertoont braakneigingen, zonder succes
- Heeft een sterk toegenomen buikomvang (direct achter ribbenboog)
- Een pijnlijke en harde buik
- Wordt sloom
- Ademt moeizaam
- De hond geraakt snel in shock
- Uiteindelijk overlijden
B. Wat moet je doen :
Vertoont je hond symptomen als hierboven vermeld dan moet je als de bliksem naar de dierenarts. Zwelling van de maag kan snel gaan. Als de maag/buik enorm op spanning staat zal de dierenarts eerst puncteren en de spanning eraf halen. Dat lucht op, hart en bloedvaten krijgen meer ruimte en kunnen weer normaal functioneren. De volgende maatregel die de dierenarts zal nemen is de hond tegen de vaak zeer ernstige shockverschijnselen behandelen, de hond zal aan een infuus gelegd worden.
Vervolgens wordt getracht met een speciaal daarvoor geconstrueerde buis door de gedraaide en dus afgeknelde opening van de slokdarm naar de maag te komen. Wanneer het een draaiing van 360° is zal dit meestal niet lukken om door de opening te komen zonder beschadiging van het weefsel. Als het lukt om er door te komen, dan kan de gasophoping door de buis naar buiten. Vaak komt er dan al wat voedsel door de buis. De voedselresten in de maag kunnen de gasvorming verder verergeren. Het is dan ook van belang deze resten zo vlug mogelijk te verwijderen. Dit gebeurt door een slang door de buis te brengen, en aan te sluiten aan de kraan. Met behulp van water op lichaamstemperatuur spoelen we net zo lang totdat we alleen nog maar schoon water zien. Deze behandeling gebeurt uiteraard onder verdoving. Meestal wordt gekozen voor een operatie, de maag wordt dan vastgezet aan de buikwand om te voorkomen dat de maag nog zou draaien en zo een tweede operatie in de toekomst overbodig wordt.