
Vakantie in het buitenland, met gezin en hond, kan enorm leuk zijn, maar we moeten er heel erg van bewust zijn dat er vele gevaren schuilen voor onze viervoeter. De hond kan een vreemde infectie oplopen, daarbij bedoelen we niet hondsdolheid, maar parasieten die worden overgebracht door stekende insecten zoals de teek, vlo, zandvlieg en muggen.
Welke ziekten ?
a. Babesiose : Is een parasiet die overgebracht wordt door teken, en zich in de rode bloedcellen nestelt. De rode bloedcellen veranderen zo fel dat het lichaam ze niet meer herkent als eigen cellen en zo ze begint aan te vallen, hierdoor treedt bloedarmoede op. Het kleurt de urine rood tot roodbruin en de hond krijgt koorts.
b.Leishmaniose : Is een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegen en in een bepaald soort witte bloedcellen gaat zitten. Deze parasieten worden via deze cellen verspreidt over het lichaam, vooral in huid, lever, lymfeknopen, beenmerg. Deze ziekte heeft een sluipend en progressief verloop. De hond vermagert, heeft huidklachten, vergrote lymfeklieren, vergrote milt, wordt kreupel, bloedarmoede, en in vergevorderd stadium ook nierfalen en bloedingen.
c.Ehrilichiose : Is een parasiet die wordt overgebracht door teken en zich in een bepaald soort witte bloedcellen nestelt. Het ziektebeeld van de hond kan sterk variëren. Koorts, algehele malaise, oog en neusvloeiing, benauwdheid en vergrote lymfeklieren,maar ook neurologische symptomen, bloedingsneiging en bloedarmoede. In noordelijk Europa komt een variant van deze parasiet voor die gewrichtsontstekingen en koorts veroorzaakt.
d. Heartworm : Een wormsoort waarvan de microlarfjes worden overgedragen door muggen. Volwassen wormen nestelen zich in hart en grote bloedvaten, ze veroorzaken koorts, hoesten, hartritmestoornissen en oedeem. Nier- en leverproblemen worden in later stadium vastgesteld. Vroeger kwam deze ziekte in tropische en subtropische gebieden voor, nu wordt deze infectie al gezien in Zuid Europa.
Wat zijn de risico landen ?
De landen rond de Middellandse zee zorgen voor een vergroot risico, dus Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Turkije, Mallorca, Cyprus en Malta. Hongarije, Carabische eilanden, warme staten in USA, Israël, Midden Oosten, Australië, Nieuw-Zeeland, in feite alle gebieden met een (sub)tropisch klimaat. Door de klimaatverandering breidt die gebied steeds verder uit.
Behandeling ?
Voor iedere infectie is er een behandeling, maar niet elke behandeling is 100% effectief. Je kan natuurlijk, om alle miserie te voorkomen, uw hond onderbrengen bij familie, vrienden of hondenhotel terwijl je op reis bent. Neem je je hond toch mee kan je een tekenband aandoen, best is een scalibor band, die werkt ook tegen zandvliegjes, eventueel nog een spray aanbrengen. Controleer uw hond iedere avond op teken, hou je hond binnen in de schemering, zandvliegjes zijn op dat moment het meest actief. Ter preventie van heartworm kan je je hond laten inenten, deze voorkomt geen infectie maar de parasieten kunnen zich niet vermenigvuldigen in de rode bloedcellen. Het is een pijnlijk vaccin en is nogal prijzig.
GA JE MET JE VIERVOETER OP VAKANTIE OVERLEG DAN MET UW DIERENARTS VOOR DE JUISTE PREVENTIE, VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!!!!