Soorten vaccinaties :
- Actieve immunisatie : Lichaam zal na het toedienen van de vaccinatie zelf antistoffen maken
- Passieve immunisatie : Lichaam krijgt kant en klare afweerstoffen, dit heeft enkel tot nut wanneer de hond op dat moment (mogelijk) besmet is.
Wat is vaccinatie door actieve immunisatie?
Het vaccin is een middel dat bij het dier een immuunrespons opwekt (= reactie van afweer) zonder hem ziek te maken. Deze zal hem dus ter training dienen van het afweersysteem van de hond tegen bepaalde infectieziektes. Hierdoor is de gevaccineerde beter bestand tegen de echte ziekteverwekker waar het vaccin voor bedoeld is.
Soorten vaccins :
Geattenueerde of levend verzwakte vaccins, deze worden bekomen door de ziekteverwekker heel sterk te verzwakken. Er wordt nog steeds een leven virus/bacterie geïnjecteerd. Die zal zich vermenigvuldigen en hoogstens een heel licht griepachtige reactie geven zonder koorts. Geïnactiveerde of dode vaccins, de ziekteverwekker wordt volledig gedood en een deel ervan (waar de afweer en de antistoffen vooral op reageren) wordt verwerkt in een oplossing dat wordt ingespoten. Dit deeltje dient gewoon als lokaas om de afweerreactie op gang te brengen.
Minimale vaccinatie :
Omvat volgende ziekten :
- A. Hondenziekte (ziekte van Carré of Distemper)
- B. Parvovirose (Kattenziekte)
- C. Rattenziekte (Leptospirose)
- D. Hepatitis
Het is tevens aan de raden uw hond te vaccineren tegen :
- E. Kennelhoest
- F. hondsdolheid
A. Hondenziekte (ziekte van Carré of Distemper) : Komt het meeste voor bij jonge honden, de ziekte openbaart zich door verschijnselen van koorts, ontsteking aan de oogleden, hoesten, diaree, soms aantasting van het zenuwstelsel en verdikking van de hoornlaag op neusdop en voetzolen. Ondanks een goede behandeling kan het dier er aan sterven. Het wordt overdragen door contact, in de omgeving kan het virus slecht kort overleven.
De vaccinatie gebeurt op een leeftijd van 6 weken, 12 weken en daarna een herhaling ieder jaar.
B. Parvovirose (kattenziekte) : Is een klein virus die regelmatig besmetting laat plaatsvinden en gemakkelijk een jaar kan overleven in de omgeving. Het is te herkennen aan bloederige ernstige diarree en braken, waardoor vochtverlies en uitdroging optreedt. De diaree heeft een zeer scherpe geur, het gaat ook gepaard met een verminderde immuniteit ten opzichte van andere ziektes. De behandeling is erg moeilijk en vereist veel tijd, deze behandeling gaat ook meestal door bij de dierenarts daar de hond aan een infuus moet. Ondanks een goede behandeling is het niet zeker dat de hond herstelt, het sterftecijfer ligt heel hoog, vooral bij jonge honden.
De vaccinatie gebeurt op een leeftijd van 6 weken, 9 weken, 12 weken, 1 jaar en daarna jaarlijkse herhaling.
C. Rattenziekte ( leptosirose) : Deze ziekte kan ook bij mensen voorkomen. Het meest voor- komende verschijnsel is een nierontsteking. Leptosirose wordt uitgescheiden via de urine die via een rat in het water komt, ook open waters en waters die stil staan. De ziekte wordt overgedragen van rat op hond, en van hond op hond. Het is een gevaarlijke ziekte die bij te laat ingrijpen sterfte kan veroorzaken.
De vaccinatie gebeurt op een leeftijd van 9 weken en 12 weken en dient jaarlijks te worden herhaald.
D. Hepatitis : Is een besmettelijk leverziekte, het wordt veroorzaakt door een virus dat allerlei schadelijke effecten op het lichaam veroorzaakt. Meest voorkomend ziekteverschijnsel is een ontsteking aan de lever. Niet alleen jonge dieren kunnen hepatitis krijgen ook oudere dieren. Het ziekteverloop kan mild zijn maar in ernstige gevallen kan de sterfte snel volgen.
De vaccinatie gebeurt op een leeftijd van 12 weken, 1 jaar en daarna jaarlijkse herhalingen.
E. Kennelhoest : Heeft meerdere virussen en bacteriën als veroorzaker. Het kan ontstaan bij intensief contact tussen honden. Denk maar aan een plaats waar vele honden bij elkaar zijn zoals tentoonstellingen, hondenpension, … Is uw hond besmet dan krijgt hij een droge hardnekkige hoest die gepaard gaat met braken of kokhalzen, deze symptonen blijven enkele weken aanhouden.
De vaccinatie kan op 2 manieren gebeuren, de ene zijn neusdruppelvaccinatie en de andere in een enting. De neusdruppelvaccinatie zorgt voor de beste bescherming.
F. Hondsdolheid : Hier komt het maar zelden voor maar in andere Europese landen is het een groot probleem. Niet enkel honden krijgen deze ziekte maar ook de mens. De incubatietijd kan enkele maanden in beslag nemen. Na de eerste verschijnselen zal binnen de 7 dagen de dood optreden. Toont de hond een abnormaal gedrag, of ligt de hond plots dood raak het dan niet aan, doe je het toch moet je je handen intensief wassen en de huisarts verwittigen.
Vaccinatie is noodzakelijk wanneer met op reis vertrekt. De ziekte wordt overgedragen door speeksel. Laat uw hond zeker tijdig vaccineren door een dierenarts. De vaccinatie mag pas aan een leeftijd van 12 weken gegeven worden en is voor 3 jaar geldig, daarna dient uw hond terug gevaccineerd te worden.
Het nut van de vaccinaties wordt vaak in twijfel getrokken, maar VACCINEREN IS BETER DAN GENEZEN.