Verdrinking :
We gaan ervan uit dat elke hond kan zwemmen en verdrinking niet snel zal gebeuren, maar toch, er bestaat altijd een kans dat de hond uitgeput geraakt, wees dus altijd op je hoede.
Denk er ook aan dat plassen met hoog riet aan de oever een gevaar zijn voor de hond, hij kan niet op de kant geraken en kan dan door oververmoeidheid verdrinken. Of ze zakken door het ijs. Reageer dan kalm en adequaat, probeer met behulp van een strop je viervoeter weer aan de kant te krijgen. Pas wel op met ijs dat je er zelf ook niet doorheen zakt.
Heb je de hond uit het water gehaald probeer dan de ademhaling weer op gang te brengen, wrijf hem droog, zo stimuleer je ook de ademhaling.
Hou de hond nooit op zijn kop, het teveel ingeslikte water in de maag zal dan op de middenrif drukken wat weer benauwdheid veroorzaakt.
Verstikking :
Sommige honden denken dat ze alleseters zijn, en dan gebeurt het wel eens dat een vreemd voorwerp in de keel terecht komt.
Als er ernstige benauwdheid optreedt dan is het vanzelfsprekend dat je moet ingrijpen. Uw hond kan behoorlijk in paniek raken en zal zich verzetten als je hem te hulp wil schieten. Een veilige methode is om met behulp van een bandje de boven- en onderkaak van elkaar te trekken en probeer dan met een tang het voorwerp uit de keel te trekken. Let ook op dat er bijvoorbeeld met botten of graat niks tussen de tanden en kiezen blijft zitten.
Ziet u dat het je niet zal lukken dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts, hij kan je hond een kalmerende injectie geven en het voorwerp zonder veel stress zal verwijderen.
Ook kan er verstikking optreden door gassen of rook. In enkele gevallen kan het toedienen van zuurstof en een reanimatie levensreddend zijn. Helaas zal er bij agressieve gassen vlug longweefsel worden beschadigt en is er dan ook geen redding meer mogelijk.