Helaas is het nog ieder jaar het geval, iedere zomer komen er honden te overlijden door oververhitting. De baasjes kunnen niet genoeg worden gewaarschuwd. Laat u niet verrassen door oververhitting van uw geliefde viervoeter en neem alle voorzorgsmaatregelen in acht!!!
Hoe ontstaat oververhitting :
De normale temperatuur van een hond ligt tussen 38 en 39 graden. Het lichaam bewaart een evenwicht tussen warmteproductie en warmte afgifte. Dit wordt geregeld door het warmte-regulatiecentrum in de hersenen.
Warmteproductie wordt onder andere beïnvloed door leeftijd, lichaamsgewicht, geslacht, conditie (getrainde spieren produceren meer warmte door een hogere stofwisseling), activiteit en voeropname. De warmteafgifte o.a. door omgevingstemperatuur, windsnelheid, vochtigheid en isolatie (vetlaag, beharing). Oude honden, temperamentvolle honden lopen meer risico op oververhitting.
Hoe geven honden warmte af :
Warmte kan het lichaam verlaten via straling (huidoppervlak), stroming (lucht-stromingen), verdamping en geleiding (via contactoppervlak). Honden verliezen voornamelijk warmte door verdamping via de bek (hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Ook het verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid, het veranderen van lichaamshouding en het gedrag (koele plaats opzoeken) dragen bij aan de warmteafgifte.
Wanneer kans op oververhitting :
Door allerlei inwendige- en uitwendige oorzaken kan de warmteproductie groter worden dan de warmteafgifte. Het evenwicht raakt verstoord en de lichaamstemperatuur stijgt van de hond, op zo’n moment kan de hond oververhit raken.
Het lichaam van de hond reageert nu door steeds sneller te gaan hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies.
Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is noodzakelijk. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 40.6 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Allerlei essentiële processen stagneren. Het dier overlijdt bij een temperatuur van 42 graden.
Wat heb je nodig :
Om oververhitting te kunnen vaststellen en de eerste levensreddende behandeling te kunnen uitvoeren heeft u een digitale thermometer, koel water, keukenzout, medicinale alcohol nodig. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een ventilator of een auto met airconditioning.
Symptomen :
- Misselijkheid en braken
- Spierkrampen
- Extreem hijgen
- Kwijlen
- Zwabberen op de achterhand
- Geen controle meer over zenuwstelsel
- Dikke blauwe tong en opgezwollen keel
- Koorts, de hond voelt heet aan
Als de temperatuur van de hond boven de 40° komt is de hond in de gevarenzone. Tong en lippen hebben een zeer rode kleur, de symptomen worden ernstiger naarmate de temperatuur hoger is. Als de kleur van de tong en lippen overgaat van rood naar blauw is een coma nabij. Soms is het bewustzijn verminderd. Met een thermometer kan een diagnose makkelijk worden gesteld.
Behandeling :
Is de temperatuur boven 41° dan is een zeer snelle koeling vereist, indien mogelijk zelfs met ijs of ijskoud water. Bij een temperatuur tussen 40.5 en 41° moet een voorzichtigere koeling worden toegepast. Plaats de hond in de schaduw en maak gebruik van de ventilator of airconditioning. Overgiet het dier met koel (dus geen ijskoud) water, zet hem eventueel in het water of onder de tuinslang. Wrijf goed door de vacht zodat het water op zijn huid komt en niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller. Meestal heb je daarvan niet voldoende om een dier helemaal nat te maken, daarom gebruik je het best op plaatsen waar de beharing het dunst is (liezen, oksels, oren). Als de hond wil drinken dan geef je kleine beetjes koel water met het liefst wat keukenzout erin.
Controleer de temperatuur ieder 10 minuten, begint het te zakken doe dan rustig aan met de koelende activiteiten, de temperatuur mag ook niet te laag worden. Een te snelle afkoeling door bv ijskoud water te gebruiken kunnen tot gevolg hebben dat de hersenen het lichaam weer aanzetten tot warmteproductie (rillen). Is de temperatuur gedaald tot 40° kan het koelen worden gestopt. Wel verder ieder half uur temperatuur meten.
Laat de hond ook verder door een dierenarts behandelen, door oververhitting kunnen organen ernstige schade oplopen. Bij ernstige oververhitting moet de hond in de dierenkliniek worden opgenomen om het aan het infuus te leggen en krijgen ze eventueel ook vaatverwijders toegediend om de temperatuur verder te laten dalen. Soms worden ze onder narcose gebracht.
Hoe voorkomen :
- Laat je hond niet achter in een stilstaande auto
- Geen grote wandelingen in warme weer
- Geef honden liever geen koud water maar lauw water om te drinken, van koud water raken ze aan de diarree, bovendien kost het de hond veel energie om het koude water tot lichaamstemperatuur op te warmen
- Fietsen met uw hond naast de fiets in een temperatuur van boven de 20° is met klem af te raden. Oververhitting of hartaanval is geen denkbeeldig risico.
- Zorg dat uw hond in de schaduw kan liggen
- Neem je hond niet mee naar het strand om te zonnebaden
HOUD HET HOOFD KOEL TIJDENS WARME DAGEN, NIET ALLEEN JOU HOOFD MAAR OOK DIE VAN UW GELIEFDE VIERVOETER.