Na de groep nieuwkomers, waar de eerste fases werden ingeoefend komen de puppy’s en oudere beginnende honden bij groep 1. Hier wordt een vervolg gemaakt op de fases van verschillende oefeningen in de gehoorzaamheidstraining.
Lesuren Groep A :
- Donderdagavond : 19.00u tot 19.45u
- Zondagmorgen : 09.00u tot 09.45u
Kijkoefening :
Het is van groot belang dat de hond aandacht heeft voor jou, zonder aandacht voor het baasje kan er niet getraind worden. Wanneer de hond aandacht heeft voor zijn baas kan je al heel wat problemen voorkomen, denk maar aan het uitvliegen naar andere honden. Door aandachtsoefeningen met je hond te doen kan je ongewenst gedrag voorkomen.
Zit oefening :
Het leren zitten van de hond is heel belangrijk, denk maar aan het laten zitten om zo de halsband rustig te kunnen aandoen, de hond te laten onderzoeken bij de dierenarts, langs de weg wanneer je iemand tegenkomt en er even wil mee praten, aan een oversteekplaats je hond laten zitten zodat hij niet plots uitvliegt met alle gevolgen vandien.
Lig oefening :
Wanneer je na een wandeling met je hond een terrasje wil doen is het aangenaam dat je hond op bevel gaat liggen zodat hij niemand anders stoort. Het is ook handig bij de dierenarts wanneer je hond moet liggen. Het is een rustgevende houding.
Spelen met de hond :
Een heel belangrijk onderdeel tijdens de les. Het spelen is een rangorde bevestigende oefening, het bouwt een band tussen baas en hond.
Voet :
Voet is de startpositie wanneer je gaat wandelen, is de plaats die de hond aanneemt wanneer je langs de straat dient te stoppen, denk maar wanneer je een straat overmoet of wanneer je iemand ontmoet waar je even mee wil praten.
Wandelen aan de leiband :
In de groep wordt het wandelen aan de leiband ingeoefend. Het is de bedoeling dat je op een rustige manier kan wandelen langs de straat zonder dat de hond aan de leiband trekt.
Blijf oefening :
In deze oefening wordt geleerd dat de hond blijft liggen of zitten terwijl je jezelf op een kleine afstand van de hond verwijdert. De tijd van het blijven wordt stelselmatig opgebouwd. Bij groep 1 worden de beginfases van de blijfoefening aangebracht.
Apporteren :
De beginfase van het apporteren wordt aangeleerd.
Verzorgingshandelingen :
Tandjes leren tonen, oren betasten, pootjes betasten. Dit wordt aangeleerd om een bezoek bij de dierenarts vlot te laten verlopen en het zorgt ervoor dat uw pup rustig blijft wanneer een bepaalde vorm van medicatie moet worden toegediend.
Socialisatie en gewenningsoefening :
Tijdens de les wordt de pup geconfronteerd met externe prikkels. Het wordt geleerd dat het ook tijdens verschillende situaties rustig en onder controle moet blijven. Je verwacht van je hond dat hij in alle omstandigheden rustig en beschaafd gedraagt. Hij mag op straat, kinderen of volwassenen niet agressief tegemoet rennen of blaffend achterna hollen. Hij moet zich ook rustig gedragen in het bijzijn van andere honden, groot of klein. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je wel denkt. Daarom is het dus absoluut nodig de hond van jongs af aan aan alle mogelijke situaties te laten wennen.
Instructeur : Els Verhaeghe