
Sectie 1 : Pinschers en Schnauzers
Sectie 2 : Molossers dogachtigen en berghonden
Sectie 3 : Zwitserse Sennenhonden.
Pinschers en Schnauzers
In principe hetzelfde ras. Oorspronkelijk was de schnauzers, de ruwharige variant, dit type komt dan ook het meest voor. De kleine Schnauzer werd vooral gebruikt als stalhond om ratten en muizen te verjagen of te vangen.
Het woord pinscher werd waarschijnelijk gehaald vanuit het engels (to pinch). Ze hebben de gawoonte om met twee poten tegelijk te grijpen wat honden van andere rassen bijna nooit doen.
Als bewaker van al wat “eigen” is zijn pinschers en schnauzers lang niet mis. Ze zullen zich duidelijk laten horen als een vreemde de rust komt verstoren. Ze hebben een sterk karakter en een eigen wil, ze zijn moedig en intelligent en ze erkennen enkel hun baas als meerdere.
Berghonden :
Ruig behaarde dogachtige honden, maar het begrip berghond duid eerder op de functie dan op de vorm van de honden. De berghonden worden soms tot de herdershonden gerekend, maar hun hoofdtaak is niet het hoeden, ze bewegen zich niet rond maar in de kudde. Ze kunnen langere tijd alleen blijven bij de kudde, ze hebben ook geen bijzondere nauwe band met hun eigenaar.
Berghonden werden vroeger veel gebruikt om de kudde te beschermen tegen wolven, nu heeft het meer de taak gekregen van erfhond, hoewel sinds enkele jaren de berghonden weer worden ingezet in en rond natuurreservaten.
Sennenhonden
De sennenhonden zijn eveneens gefokt als hoeder van vee, als trekdier en als waakhond. Ze zijn in staat om vee te hoeden zonder menselijk toezicht.
Voordelen :
Van nature uitstekende waakhonden. Behalve de dobermann zijn het honden die niet blaffen zonder reden.
Nadelen :
Het zijn zeer dominante honden. Tijdens de gedragsontwikkelingsfasen proberen zij de basisbehoeften, aandacht, voeding, spel onder hun controle te plaatsen en ze zijn daarom moeilijk op te voeden.
Agressief gedrag naar de eigenaar en vreemden, onverdraagzaamheid tegenover andere honden en algemene ongehoorzaamheid zijn veelvoorkomende gedragsstoornissen bij deze groep.
Het zijn honden voor gevorderde hondenliefhebbers. Om probleemgevend gedrag te voorkomen moet een consequente en gestruktureerde opvoeding worden doorgevoerd.
Wat kan je verwachten :
Doggen laten zich niet snel opwinden en kunnen goed tegen een stootje. Ze zijn geschikt om met kinderen om te gaan wanneer de kinderen ook weten hoe vel ze bij een hond mogen gaan. Een dog is minder onstuimig dan de andere types van honden en zullen dan ook voorzichtiger omgaan met kinderen. Sommige doggen kunnen wel “hun kind” extreem gaan verdedigen en daardoor andere kinderen omver lopen. Dus laat een dog niet alleen bij kleine kinderen. Als je een rustige type hond in huis wil halen hoort een dog zeker bij de opties.
Berghonden zijn waaks, zelfstandig, wat wantrouwend tegenover vreemden, groot uithoudingsvermogen. Ze zijn uitermate geschikt voor het bewaken van grote terreinen. Ze hebben er niks op tegen lang alleen te blijven wat niet wil zeggen dat ze geen gezelschap nodig hebben, ze hebben alleen geen behoefte om een hele dag in gezelschap te vertoeven, deze honden lijden niet aan verlatingsangst.
Deze honden kunnen wel getraind worden maar dit moet gedaan worden in korte sessies, ze gaan zich namelijk snel vervelen en zullen dan bij je weg lopen of ze leggen zich neer en houden het voor bekeken.
- Dobermann
- Duitse pincher
- Dwergpinscher
- Affenpinscher
- Oostenrijkse pinscher
- Riezenschnauzer
- Schnauzer
- Dwergschnauzer
- Hollandse Smoushond
- Zuid-Russische terriër
- Boxer
- Duitse Dog
- Rottweiler
- Engelse Bulldog
- Bullmastief
- Mastiff
- Dogue de Bordeaux
- Mastino Napolitano
- Broholmer
- Argentijnse dog
- Broholmer
- Argentijnse dog
- Fila Brasileiro
- Shar Pei
- Buldug van Majorca
- Tosa
- Leonberger
- Hovawart
- Landseer
- St. Bernard
- Pyreense berghond
- Newfoundlander
- Anatolische herder
- Spaanse Mastiff
- Pyreense Mastiff
- Atlas berghond
- Joegoslavische berghond
- Bouvier van alentejo
- Portugese Berghond
- Portugese veedrijvershond
- Tibetaanse mastiff
- Herdershond van het Karstgebergte
- Kaukasische herder
- Centraal Aziatische berghond
- Appenzeller Sennenhond
- Berner Sennenhond
- Entlebuher Sennenhond
- Grote Zwitserse Sennenhond