
Over een castratie en sterilisatie van de hond wordt door veel mensen erg licht gedacht. Vaak wordt gedacht dat het een normale ingreep is. Toch is het een operatie met veel ogen en haken, dus is het goed om vooraf de voor- en nadelen te bespreken met uw dierarts.
Wat is het verschil tussen sterilisatie en castratie :
Steriliseren houdt in dat de eileiders of zaadleiders afgebonden worden waarbij de baarmoeder of teelballen behouden blijven. Dit heeft als doel onvruchtbaarheid.
Castratie houdt in dat de eierstokken of teelballen verwijderd worden, hierbij is de hond niet alleen steriel geworden maar ook de gehele productie van geslachtshormonen stilgelegd.
Bij sterilisatie van een teef wordt onderscheidt gemaakt tussen het alleen verwijderen van de eierstokken, ook wel ovarioectomie genoemd en het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, ook wel ovariohysterectomie genoemd.
1. CASTRATIE :
Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden. De reu is dan al een heel eind op weg in zijn ontwikkeling en heeft veelal nog maar weinig last gehad van zijn hormonen.
a. Een aantal redenen om een reu te castreren zijn :
- Een voorhuidontsteking die steeds terugkomt
- Reuen kunnen zichzelf aan leren om op mensen of voorwerpen te rijden
- Sommige reuen zijn niet te houden wanneer er een loopse teef in de buurt is
- Prostaatproblemen
b. Voor- en nadelen :
Een castratie zorgt er niet voor dat de hond minder dominant of hyperseksueel zal zijn (de hormonen worden gemaakt in de bijnier). Wel is bewezen dat reuen over het algemeen rustiger worden na de ingreep. Reuen die voor de ingreep wat onzeker kunnen zijn kunnen na de ingreep in het ergste geval angstbijters worden, bespreek het dus goed met uw dierenarts.
Ook kan de overmatige uitvloeiïng uit de voorhuid na de castratie stukken verminderen.
Denkt u er echter wel aan wanneer u uw hond laat castreren dat u hem minder eten geeft want een gecastreerde reu zet voer makkelijker om in vet waardoor hij sneller last zal hebben van overgewicht.
2.STERILISEREN
Zoals eerder genoemd zijn er twee manieren van steriliseren. Bij Ovarioectomie worden alleen de eileiders verwijderd, bij ovariohusterectomie worden zowel de eileiders als de baarmoeder verwijderd. In beide gevallen wordt er een inbreuk gedaan in de hormoonhuishouding.
Als de baarmoeder gezond is dan zal de dierenarts besluiten alleen de eileiders te verwijderen. Echter als de baarmoeder er onnatuurlijk uitziet, wat vaak het geval is bij oudere honden, zal de dierenarts ervoor kiezen om zowel de eileiders als de baarmoeder te verwijderen.
Over de leeftijd van het steriliseren zijn de meningen erg verdeeld. Sommige dierenartsen kiezen voor sterilisatie al voor de eerste loopsheid.
Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is ook een verhoogde kans op nadelen zoals gewichtstoename, incontinentie, minder ontwikkelde karakterstructuur, minder ontwikkeld geslachtsapparaat en minder ontwikkelde groei.
Door vroegtijdig ingrijpen, uiterlijk voor de vierde loopsheid heb je wel minder kans op de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren in de melkklieren. Dit zijn knobbeltjes die zich in het melkklierpakket rond de tepels nestelen en die kunnen uitgroeien tot enorme tumoren wanneer er niet vroegtijdig wordt ingegrepen.
Bij de meeste praktijken wordt sterilisatie uitgevoerd 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid.
a. Voordelen en nadelen :
Voordelen :
- Niet meer loops worden
- Verlaagd risico op tumoren aan de melkklieren
- Voorkomen baarmoederontsteking
- Voorkomen van suikerziekte
- Geen schijndrachten meer
Nadelen :
- Onomkeerbaar
- Gewichtstoename
- Urine-incontinentie bij 10 % van de teven.
- Verandering vachtstructuur
- Verandering van gedrag (sloomheid, lusteloosheid, onzekerheid, agressie)
- Bewegingsstoornis (Overwicht kan leiden tot artrose)
Besluit : Praat erover met uw dierenarts en ga niet over één nacht ijs.