Allergieƫn of overgevoelige reacties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij de hond. De verschijnselen zijn een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, likken, krabben, en dit tot bloedens toe.
Oorzaak :
De hond is overgevoelig voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Huisstof, huisstofmijten, mens- en katte huidschilfers het meest vaak de boosdoener. Ook kan een voedselallergie ontstaan.
Het afweersysteem van het lichaam is een verdedigingsmechanisme tegen het binnendringen van vreemde stoffen in het lichaam. Er wordt getracht de vreemde stof onschadelijk te maken.
Een allergische reactie ontstaat doordat het afweersysteem van het lichaam overdreven reageert.
Sommige stoffen ‘allergenen’ lokken makkelijker een overdreven reactie uit dan andere. Deze reactie veroorzaakt een beschadiging van de omliggende weefsels.
Verschijnselen :
Het opvallendste verschijnsel is jeuk. Wanneer de dieren vlooien hebben, hebben ze meestal alleen maar jeuk bij hun staart of rug. Bij een allergie hebben ze vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. Ze likken en knagen aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met de kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en kleine korstjes vormen.
Behandeling :
Wanneer er werd vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om het te behandelen. Met medicijnen is het mogelijk om de klachten de kop in te drukken, maar dit leidt niet tot blijvende genezing zodat er levenslang regelmatig medicatie zal moeten worden toegediend.
Een tweede manier is desensibiliseren. Wanneer men precies weet wat de allergie veroorzaakt (door allergietest) dan kan men gedurende enkele maanden ingespoten worden met een toenemende dosis van de stof die voor problemen zorgt. Soms moet de therapie ook langdurig worden voortgezet, op deze wijze hoopt men dat het lichaam aan de stof zal wennen en zo de allergie afneemt.
Er moet wel gezegd worden dat er bij sommige honden spontane verbetering te merken is.